Wat zit er in haarverzorging ?

Wat is SLS ?

SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat).

Kortweg : Zeep

• Hier is wat uit onderzoek gebleken is:
SLS DRINGT DOOR IN DE OGEN EN WEEFSELS. Uit testen is gebleken dat SLS binnen kan dringen in de ogen en in lichaamsweefsels (hersenen, hart, lever, etc.) en dat ze hier lange tijd in blijven zitten. Met name bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS, is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels. Met name bij kinderen is dit gevaarlijk, omdat ze nog in de groei zijn, kan het een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun ogen, omdat SLS de eiwitten van de cel aan kan tasten. Eiwitten zijn de bouwstenen van de cel en dus wanneer deze worden aangetast, kunnen de ogen zich niet goed ontwikkelen.
• SLS VORMT NITRATEN: Als SLS wordt gebruikt in shampoos en andere schuimende producten die nitrogene ingrediënten bevatten, kan het hiermee reageren en zo nitraten vormen. Deze nitraten zijn kankerverwekkend en kunnen door de huid heen dringen en zo in grote getale in de bloedbaan terechtkomen. Verder kunnen ze oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties veroorzaken.
• SLS PRODUCEERT NITROSAMINEN (Carcinogenen die veroorzaken dat het lichaam grotere hoeveelheden nitraten opneemt dan wanneer men met nitraten vervuild voedsel eet). Dr. David H. Fine, de chemicus die openbaar maakte dat cosmetica vervuild zijn met NDELA, zegt dat iemand 50 tot 100 microgram nitrosamine op zijn huid aanbrengt, iedere keer wanneer hij of zij een met nitrosaminen vervuild cosmetische product gebruikt. Ter vergelijking: iemand die een maaltijd vervuild met nitrosaminen (bijvoorbeeld bacon of een hotdog) eet, krijgt minder dan 1 microgram nitrosamine binnen.
• SLS ONTDOET DE HUID VAN VOCHT EN OLIE. Volgens het tijdschrift “Journal of Investigative Dermatology” veroorzaakt SLS huid-en haarbeschadigingen, waaronder het barsten van de huid en ernstige ontsteking van de epidermis (opperhuid). Huidlagen kunnen van elkaar loskomen en ontsteken door de denaturerende werking die SLS op eiwitten heeft.
• SLS IRRITEERT DE HOOFDHUID EN KAN HAARUITVAL VEROORZAKEN.
• SLS KAN HET DNA VAN DE CEL AANTASTEN – zo blijkt uit Japanse onderzoeken.
CONCLUSIE: SLS en soortgelijke ingrediënten zijn agressieve reinigers die de natuurlijke bescherming laag van de huid aantasten (deze is nodig voor immuniteit en gezondheid van de huid) en ze hebben ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren. Het wordt in verband gebracht met oogschade bij kinderen, denatureren van eiwitten (waardoor het bijdraagt aan haaruitval), en in combinatie met DEA, MEA en TEA (die vaak in dezelfde shampoo aanwezig zijn), vormen ze nitrosaminen, een gevaarlijke kankerverwekker. Omdat het toegevoegd wordt aan producten om ze te laten schuimen, moet u zich af vragen:
Wat is belangrijker: het schuim of uw gezondheid?
En laat je ook niets wijsmaken door fabrikanten die zeggen dat sodium coco sulfate wel veilig en mild is. Het woordje coco in de naam is bedoeld om de consument het gevoel te geven dat het een natuurlijk en veilig ingrediënt is, terwijl sulfaten hoe dan ook de huid uitdrogen en simpelweg niet nodig zijn om een goede, natuurlijke shampoo te maken!
Een trucje van de fabrikant
Toen uit laboratoriumonderzoek bleek dat diethanolamina, oftewel DEA/cocamide DEA, kanker veroorzaakte bij proefdieren, realiseerde verschillende shampoofabrikanten zich dat dit ingrediënt op het etiket van hun product stond. Dus wat deden ze? Waarschijnlijk meer vanuit marketingoverwegingen dan vanuit de zorg om de gezondheid van de consument, besloten ze cocamide DEA te elimineren en in plaats daarvan ingrediënten zoals lauramide DEA te gebruiken, maar al snel leerde de fabrikanten dat ook deze stof tot de groep van kankerverwekkers behoorde. Dus werd ook uit de meeste, niet alle shampoos, deze stof weggelaten. In plaats van wakker te worden en het feit te accepteren dat DEA en soortgelijke stoffen niet in lichaamsverzorgende producten thuishoren, werd er nu overgestapt op het gebruik van cocomide MEA. Dit is een stof die nog niet getest is, maar nog steeds DEA bevat. Het kan dus net als DEA in combinatie met SLS of gelijkende stoffen nitrosominen vormen en als kankerverwekkend beschouwd worden.

Ingrediënten die DEA kunnen bevatten zijn:
• Cocamide DEA

• Cocamide MEA

• DEA-Cetyl Phosphate

• DEA Oleth-3 Phosphate

• Lauramide DEA

• Linoleamide MEA

• Myristamide DEA

• Oleamide DEA

• Stearamide MEA

• TEA-Lauryl Sulfate

• Triethanolamine

Met uitzondering van kleurstoffen en een paar verboden of aan banden gelegde ingrediënten, behoren cosmetica en lichaamsverzorgende producten tot de minst gecontroleerde consumentenproducten van vandaag de dag. Een cosmeticafabrikant mag bijna elk ruw materiaal als cosmetisch ingrediënt gebruiken.
Synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen
Synthetische geurstoffen worden vaak gemaakt van meer dan 600 aparte chemicaliën, waarvan de meeste bekend staan als extreem schadelijk, maar het is niet verplicht deze allemaal apart op het etiket te vermelden. Geurstoffen voor cosmetische en verzorgingsproducten zijn de nummer één oorzaak van allergieën en irritaties. Natuurlijke geurstoffen of ongeparfumeerde producten zijn een veiligere keus als uw shampoo uw ogen, huid of hoofdhuid irriteert. Een ander soort allergenen en irriterende stoffen in shampoo zijn conserveringsmiddelen, die formaldehyde vrijmaken of vormen, bijvoorbeeld:

• Diazolidinyl urea

• 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)

• Quaternium-15

Twee andere veelgebruikte ingrediënten, polyethylene glycol (PEG)en DMDM hydantoin, breken ook af tot formaldehyde in producten tijdens opslag. Polyethylene glycol staat vaak op het etiket gekoppeld aan ander ingrediënt en met een nummer, bijvoorbeeld PEG-150 distearate. Overige ingrediënten die de ogen, huid of slijmvliezen kunnen irriteren zijn:

• EDTA (ethylenediamine tetraacetic acid)

• D&C Green 5

• Selenium sulfide (in antiroosshampoos)

Dit alles zou er niets toe doen, als we de oorlog tegen kanker aan het winnen zouden zijn, maar dat is niet het geval. Enkele cijfers: In 1999 kregen 1 op de 2 Amerikaanse mannen en 1 op de 3 Amerikaanse vrouwen kanker. In 1950 was dit: 1 op de 4 Amerikanen. Ondanks de vele miljarden die de regering aan onderzoek spendeerde gedurende de laatst 30 jaar, zijn de gevallen van kanker dus toegenomen in plaats van afgenomen. De universiteit van Illinois rekende uit dat de gevallen van kanker sinds 1950 is toegenomen met 60 procent. Voor sommige vormen van kanker liggen de getallen zelfs nog hoger. De gevallen van prostaatkanker zijn toegenomen met 200 procent en voor mannen in de leeftijd van 28 en 35 jaar zijn de gevallen van testikelkanker toegenomen met 300 procent! Voor vrouwen geldt dat borstkanker vandaag de dag doodsoorzaak nummer één is in Nederland.
Wat de shampoofabrikanten u ook vertellen, een deel van deze stijging wordt veroorzaakt door de toename van kankerverwekkende chemicaliën om ons heen, een toxische belasting die elk jaar weer groter wordt. Een paar kleine druppeltjes DEA of SLS in onze shampoo lijkt niet zo erg, maar bekijkt u het eens vanuit een wijder perspectief en plaats het eens in verband met alle andere producten die we gebruiken en onnatuurlijke stoffen die tegenwoordig in onze leefomgeving aanwezig zijn…een heleboel kleine druppeltjes kunnen samen een heleboel regen vormen. Een heleboel kleine druppeltjes chemische carcinogenen kunnen samen een heleboel carcinogenen vormen. Dus is het verstandig kankerverwekkende chemicaliën waar we kunnen zoveel mogelijk te vermijden, er zijn er genoeg die we niet kunnen vermijden (luchtvervuiling, vervuiling van de grond waarop onze voeding geteeld wordt en ons vee graast, etc.) Gelukkig zijn er genoeg veiligere alternatieven, en hoeft het vermijden van chemicaliën in commerciële shampoos er niet voor te zorgen dat uw haar niet meer goed zit![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Parabenen worden vrijwel uitsluitend gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn met name effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Parabenen worden veel gebruikt omdat ze naast de grote effectiviteit gebruikt kunnen worden in een groot pH-bereik.
Parabenen worden onder meer gebruikt in:
• Medicijnen zowel in inwendig als uitwendig te gebruiken medicijnen
• Levensmiddelen met name in kant en klare sauzen en visproducten. De E-nummers van de parabenen zijn E214 tot en met E219.
• Cosmetica als crème, shampoo, scheerschuim, handcrème, massageolie, lotions, zonnecrème, lippenbalsem, douche gels
• Huishoudelijke reinigers als afwasmiddel, allesreiniger en vloeibare wasmiddelen
• Bepaalde soorten inkt, lijm en verf, meestal op waterbasis.
Dit kan verschillen per product en per merk.
Gebruik in levensmiddelen vindt plaats sinds de ontdekking van de parabenen in de jaren 1920. In cosmetica worden ze grootschalig gebruikt sinds ongeveer 1950.
Soorten
De meest gebruikte parabenen zijn:
• Methylparabeen, deze stof wordt onder verschillende namen in de ingrediëntenlijst vermeld:
• methyl-4-hydroxybenzoaat
• Nipagin M
• para-Hydroxybenzoëzuur
• Methylis parahydroxybenzoas
• Methyl-p-hydroxybenzoaat
• E218
• Ethylparabeen = ethyl-4-hydroxybenzoaat
• Propylparabeen = propyl-4-hydroxybenzoaat = E216
• Butylparabeen = butyl-4-hydroxybenzoaat; dit wordt niet gebruikt in levensmiddelen.
Effecten op mens en milieu
Na jarenlang gebruik en vele onderzoeken zijn geen schadelijke effecten naar boven gekomen van het gebruik van parabenen, de acute giftigheid voor mensen is laag en uit het gebruikelijke onderzoek naar carcinogene werking bleek dat parabenen niet kankerverwekkend zijn. Wel kunnen parabenen in bepaalde gevallen een allergische reactie veroorzaken. Meestal bij uitwendig gebruik op de beschadigde huid.
Propyl-4-hydroxybenzoaat, opgenomen via de mond, verlaagt in bepaalde doseringen de spermaproductie in de testes van jonge ratten,dezelfde onderzoeker vond dit effect niet bij de methyl- en ethylesters. Het Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid vond in 2004 dat het gebruik van parabenen in levensmiddelen voorlopig acceptabel is, maar gaf als advies meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten waarover naar haar mening te weinig informatie beschikbaar was. De Europese Commissie heeft daarop besloten dat propyl-4-hydroxybenzoaat niet meer als aromastof aan levensmiddelen mag toegevoegd worden. Wel mag het nog steeds worden gebruikt als conserveermiddel in levensmiddelen.
Parabenen worden indien voldoende zuurstof aanwezig is zeer snel afgebroken in het milieu.
Controvers
Sinds een aantal jaren speelt een controverse over parabenen.
Een aantal milieuorganisaties beschouwt parabenen als schadelijke stoffen.[8] Ze baseren zich hierbij op onderzoek van de universiteit van Reading. Uit dit onderzoek zou blijken dat parabenen tot borstkanker kunnen leiden. Dit wordt dan geweten aan het feit dat parabenen een zwakke pseudo-oestrogene werking hebben.
Aan de andere kant staan onder meer organisaties op het gebied van kankerbestrijding, zoals KWF kankerbestrijding, sommige wetenschappelijke organisaties en instellingen en de Europese overheden. Zij beschouwen de betreffende onderzoeken als niet relevant en wijzen op diverse andere onderzoeken waaruit blijkt dat parabenen niet kankerverwekkend zijn.
Uit recent (2014) onderzoek blijkt dat parabenen mogelijk sterker carcinogeen zijn dan gedacht doordat zij voorkomen in combinatie met andere stoffen die van invloed zijn op de celgroei van borstweefsel. Alle producten die ik verkoop in de kapsalon of op de website zijn gegarandeerd vrij van Parabenen.

Alcohol
• Er zijn verschillende soorten alcohol: harde en zachte. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Bovendien tast het, het natuurlijke vochtgehalte van de huid aan, zodat de huid uitdroogt en er vroegtijdige huidveroudering, kloofjes en barstjes kunnen ontstaan. Helaas wordt harde alcohol veelvuldig toegepast in cosmetische en huidverzorgende producten, parfums en haarverzorgingsproducten. Alcohol in haar producten geven irritatie aan de hoofdhuid waaronder jeuk en een gevoelige huid .Voorbeelden van harde alcohol zijn :
• Isopropanol/Isopropyl alcohol
Het is een giftig oplosmiddel dat wordt gemaakt van propylene (een derivaat van petroleum, het is een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie.) en komt voor in zeer veel huid- en haarverzorgingsproducten, parfums, antibacteriële handzeep en ook in en antivries. Het wordt ook verkocht als cosmetische alcohol. Het kan de volgende klachten veroorzaken: vroegtijdige huidveroudering, bruine vlekken op de huid, hoofdpijn, duizeligheid, mentale depressie, misselijkheid, overgeven, narcose, anesthesie en uiteindelijk coma en de dood. De fatale dosis is ongeveer 28,4 milliliter. Het heeft de neiging zich in het menselijk lichaam op te stapelen, mede door de giftigheid van zijn eigen oxidatieproduct: acetone (m.a.w. het produceert aceton in het lichaam). Het wordt ook in zeer veel medicijnen toegepast.
• SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)
Wordt gemaakt van ethanol en het komt voor in parfum, haarlak, shampoo, wasverzachter, afwasmiddel(machine), wasmiddel, scheercrème, zeep, vaseline lotion, luchtverfrissers, gekleurde nagellak en nagellakremover, mondwater en verfafbijtmiddel. In zijn oorspronkelijke vorm is ethanol of ethylalcohol (oftewel graanalcohol) niet giftig. Het wordt gemaakt door de fermentatie van suikers en zetmeel en komt overeen met de alcohol die het lichaam zelf produceert , maar om het als ingrediënt van cosmetica te mogen gebruiken, moet het eerst worden gedenatureerd (ondrinkbaar worden gemaakt.) Dit gebeurt met zeer giftige oplosmiddelen: aceton, terpentine, benzeen. Hierdoor is het toxisch in gemiddelde tot grote hoeveelheden. Er zijn gelukkig bedrijven die deze regel negeren en het niet toxische graanalcohol gebruiken.
SD Alcohol staat op de EPA-lijst** van gevaarlijke afvalstoffen. Symptomen na aanraking of inademing zijn: vermoeidheid, irritatie aan de ogen en bovenste gedeelte van de luchtwegen (zelfs bij lage concentraties). Het veroorzaakt ook verstoring van het CZS*.
• Methanol/Methylalcohol
Dit is een veelgebruikt oplosmiddel, speciaal irriterend voor de ogen. Het wordt gemaakt van de distillatie van hout. Het komt voor in schoonmaakmiddelen, in de industrie, antivries, cosmetica, kruidenmixen, poedermelk voor baby’s, koolzuurhoudende dranken. Het wordt in de lever omgezet in het giftige formaldehyde en formica zuur. Het is met name giftig voor de ogen en er zijn vele gevallen bekend van blindheid na een overdosis.
• Propyl alchol/ Propanol
Dit giftige oplosmiddel zit in de meeste commerciële cosmetische producten: shampoo, crèmespoeling, scheerschuim, haarlak, bodylotion, lippenstift, deodorant, tandpasta, make-up, nagellak, mondwater, kleurspoelingen, scrubcrèmes, handlotions, aftershave, parfum, schuimversteviger, etc. Het wordt veelvuldig toegepast omdat het een zeer sterke bacteriedodende werking heeft en het de houdbaarheid van producten verlengt. Het probleem is echter dat het een allergeen is, zeer toxisch is, de hormoonhuishouding kan verstoren en een carcinogene werking heeft. Het kan misselijkheid, braken, hoofdpijn, opvliegers, depressie, huidirritatie coma en zelfs de dood veroorzaken. Het is gemaakt van petroleum en het zit ook in aspirine en maagtabletten en andere medicijnen. Het is in staat de structuur van andere chemicaliën te denatureren (veranderen). Het droogt de huid zeer sterk uit en creëert zo barstjes en kloofjes in de huid. Zie ook:
• Isopropylalcohol/isopropanon Het wordt helaas ook gebruikt als oplosmiddel voor sommige etherische oliën. Dus zoek goed uit hoe deze producten gemaakt zijn voordat u ze koopt.
• Butylalcohol/Butanol
Dit is een sterk irriterend en giftig oplosmiddel. Het wordt geproduceerd door de fermentatie van maïs of synthetisch gemaakt van acataldehyde.
Het wordt toegepast in de lak-en verfindustrie, bij de productie van veiligheidsglas, hoeden en in de textiel- en schoenenindustrie en het wordt toegevoegd aan cosmetica.

Alle producten waar ik mee werk in de kapsalon of verkoop op de website Prachtighaar zijn alcohol vrij of er zit een medicinale Alcohol in en die droogt je huid en haar niet uit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.